• Het twee jaar oude financieringsplatform Wayflyer start in Nederland met het aanbieden van leningen voor e-commerce bedrijven.
  • Het platform richt zich vooral op werkkapitaal, bijvoorbeeld voor de inkoop van voorraden of marketing.
  • Het terugbetalen van leningen kan gekoppeld worden aan de gerealiseerde dagomzetten.

Nederland is sinds vrijdag weer een alternatief rijker voor bedrijven die financiering zoeken buiten banken om. Het twee jaar oude financieringsplatform Wayflyer start vrijdag in Nederland met het aanbieden van leningen voor e-commerce bedrijven.

Wayflyer werd in 2019 in Ierland gelanceerde en breidde daarna uit naar het VK, Australië en de VS. Nederland en Spanje zijn nieuwe markten waar de financiële dienstverlener deze maand start.

Het platform richt zich vooral op werkkapitaal voor e-commerce bedrijven, bijvoorbeeld voor de inkoop van voorraden of marketing. Op de website Nederlandstalige worden bedragen van 10 miljoen dollar tot 20 miljoen dollar aan flexibele financiering genoemd. Maar dat kunnen ook euro’s zijn.

“Potentiële klanten zijn regelmatig verbaasd dat wij binnen 48 uur geld op hun rekening kunnen overmaken. Ze zijn gewend aan langzame, vaak frustrerende processen bij traditionele banken. Wij snappen hoe e-commerce bedrijven werken en het belang van snelheid en flexibiliteit”, zegt country manager Nederland Matthijs Onland in een persverklaring.

Wayflyer belooft bij aanvragen snel duidelijkheid en rekent naar eigen zeggen een "eenvoudige vergoeding". Ondernemers hoeven geen persoonlijke garanties te geven. Offertes zijn op maat, maar Wayflyer noemt wel een aantal voorbeelden, waarbij de ondernemer een vaste vergoeding betaalt en vervolgens het krediet kan aflossen op basis van de geboekte dagomzet.

Zo wordt als voorbeeld gegeven een commissie van 3 procent op een bedrag van 100.000 dollar, waarbij de aflossing van het krediet 12 procent van de dagomzet bedraagt. In een ander voorbeeld is sprake van een bedrag van 200.000 dollar met een commissie van 5 procent, waarbij de aflossing 18 procent van de dagelijkse omzet bedraagt. Maar zoals gezegd, worden offertes in de praktijk op maat afgestemd.

LEES OOK: Lenen aan het MKB: zo gaan grootbank ING en fintech Floryn daarmee om